Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Mätäjoessa aineksia kunnon taimenjoeksi05.6.2009

ei kuvaa

Virhon ja Helsingin perhokalastajien Mätäjokikatselmus sujui suotuisasti. Keväiset taimenistutukset rasioissa näyttävät osaksi onnistuneen, sopiva kunnostuskohde sovittiin, joessa havainnoitiin runsas hyönteiskanta ja kuultiin rapuhavainnosta. Suunnitelmat kalateistä ovat myös valmiina.

Virtavesien hoitoyhdistyksen ja Helsingin perhokalastajien yhteishanke Helsingin Mätäjoen elvyttämiseksi taimenjoeksi alkoi katselmuksella 2.6. Vajaan kymmenen hengen voimin kerättiin mätirasioita, tarkasteltiin puron elävyyttä hyönteiskantaa tutkimalla, katsottiin sopiva kunnostuskohde, arvioitiin vaellusesteitä sekä sovittiin joen elvyttämisen jatkosta.
ei kuvaa


Kevättalviset rasiaistutukset taimenen mädillä näyttävät onnistuneen. Poikkeuksena on itse tehdyissä hätäpurkeissa jokeen laitettu mäti. Niihin jouduttiin osaksi turvautumaan varsinaisten mätirasioiden loputtua kesken maahantuojalta. Täysi varmuus onnistumisesta saadaan silti vasta, kun taimenen poikasia alkaa näkyä. Montut erityisesti puiden alla tarjoavat lisäksi suojapaikkoja vauraillekin kaloille, mikä on niiden kasvua ajatellen hyväksi.

Joen veden laatu ei ole välttämättä liian huono taimenen menestymiseen. Pohjakivinäytteistä löytyi nimittäin runsaasti hyönteiselämää, muun muassa erilaisia larvoja ja siiroja. Myös vesiperhosia nähtiin. Nymfejä ei kuitenkaan havaittu. Viime syksynä joessa oli liikkunut rapu.
ei kuvaa
Joesta tutkittiin monia paikkoja tulevia kunnostuksia ajatellen. Helpoimmalta alueelta näyttäisi Talin siirtolapuutarhan seutu. Siellä on nivaa ja koskea. Kutusoran saisi kuljetettua helposti paikalle.

Mätäjoessa on vielä monia vaellusesteitä, joista yksi on täysin ylittämätön (Pitäjänmäen Strömbergin puiston putous). Uudenmaan ympäristökeskus on kuitenkin jo laatinut suunnitelmat niiden poistamisesta. Golf-kentän alueen padot muutettaisiin pohjapadoiksi ja pikkukoskiksi. Strömbergin puistoon tehtäisiin kalatie louhimalla. Helsingin kaupungin pitäisi tilata ympäristökeskukselta nämä työt.

Seuraavana askeleena selvitetään Helsingin kaupungilta kunnostusluvat ja –materiaalin saanti. Talkoot järjestettäneen 19.9. Virhon ja perhokalastajien yhteistyönä.